December månads tema är DNA och för ovanlighetens skuld får ni två olika artiklar på samma sida. Författerna är Sandra Wictorin och Nanne Brödjegård

En bit av min släktresa via DNA

Har släktforskat i många år till och från, men blev nyfiken på vad DNA forskning kunde ge mig. Visste att på min farmors sida kommer de ifrån Västmanland och farfars sida från Skaraborgs län.

En kväll skulle Nynäshamns släktforskarförening ha Peter Sjölund som föredragshållare,
inom DNA. Blev väldigt nyfiken, han berättade att man kunde finna sina anor, så långt borta som 25 000 år bakåt. Hur är det möjligt? Spännande och intressant tyckte jag.

Jag slog till och topsade mig. Efter ett antal veckor kom då svaret och jag förstod ingenting! Det gick en tid och nästa besök till Nynäshamns släktforskarföreningen, som skulle handla om DNA, var när Magnus Bäckmark kom, han försökte lösa upp knutar för mig och andra intresserade. Förstod inte mycket mer, men spänningen fanns fortfarande inom mig

Jag gick in på min matchlista och såg att jag hade några som var relativt nära släkt! Då vaknade min nyfikenhet ordentligt. Köpte boken ”Släktforska med DNA” av Peter Sjölund. Förstod lite mer men långt ifrån allt!

Stod cM och LB? Vad var nu detta? Centimorgan (cM) som visade storleken på ett segment (pusselbit), ju större sammanhängande segment man hade med en person, desto större är sannolikheten att vi var släkt på nära håll!
Longest Block (LB) är de kromosompar som vi alla ärver från våra föräldrar. Det sker slumpvis, så tex två syskon ärver olika delar av sina föräldrars DNA. Det innebär att vi inte ärver från alla våra anor, utan det försvinner vid varje överföring från föräldrar till barnen.
95 procent av ditt DNA är autosomalt, alltså arv från föräldrarna som då sker slumpvist.

När jag nu gick in i matchlistan och såg att den närmaste matchen hade lagt in sitt släktträd, så blev jag nyfiken på hur vi kunde vara så nära släkt.

Efter mycket letande så såg jag att vi hade våra farmödrars mor gemensamt.

Min farmor Sofia Augusta Larsson född 1878 Odensvi dör i cancer 1915 i Stockholm. Foto © Sandra Wictorin

Maria Augusta Carlsdotter född 1846 i Köping och död 1915 i Odensvi
Foto © Christel Aurelius

Min sysslings farmor Emma Helena Larsson född 1886 i Odensvi död 1964 i Stockholm. Foto © Christel Aurelius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kontaktade min match. Vi fick god kontakt och vi utbytte lite fotografier och lite historia kring släkten. Nu ville jag ju grotta ner mig i farmors mor, hon hade ju i alla fall 11 ungar, varav 5 st som aldrig nådde vuxen ålder. Hittade ytterligare två sysslingar, så nu var vi utspridda i landet. Linköping, Trollhättan, Stockholm och i Nynäshamn.

Är du nyfiken på var du härstammar, längre än vad kyrkböckerna och andra källor visar, så DNA testa dig, det finns ett antal företag. Där får du reda på din haplogrupp, alltså vilken gren du tillhör i världsträdet. Jag har W3a1 som härstammar ifrån västra Europa 20 000 år gammal. Låter det intressant?

Sandra Wictorin

DNA-stöd för släktforskning

Jag började min släktforskning 2012, med att försöka få klarhet i vem som var min mormors mor. Mormor var född av okänd såväl fader som moder. Hon blev placerad på ett fosterhem, hos en barnmorska som tog hand om henne, och där hon sedan bodde fram till hon gifte sig.

I samband med konfirmationen var man tvungen att ha ett efternamn. Hon hade fått ett efternamn efter en man som etablerat sig i Halmstad och höll någon form av hand över henne.

Beträffande hennes mor fanns det en sägen som sa att hon hade skickats till Amerika. Det var vad min mor visste. Under åren hade någon av mina kusiner hittat ett namn på en kvinna som skulle kunna vara mormors mor.

Så när tillfälle gavs och Peter Sjölund kom och höll föredrag i vår förening, passade jag på att topsa mig för att få ett autosomalt DNA.

Efter en tid kom svar från Family Tree DNA, med ett antal matcher som skulle vara 3 – 5 männingar. Kontaktade några personer men vi kunde inte hitta var det kopplade. Många av matcherna hade inte heller kopplat något anträd till sina resultat, så det gick inte leta bland deras anor, så det mesta hängde i luften.

Därför kompletterade jag efter en tid med både Y-DNA 67 och mt-DNA (full sequence) för att om möjligt komma närmare. mt-DNA för att om möjligt hitta något på mödernesidan och Y-DNA bara av nyfikenhet.

Värdet av träffarna är kopplat till den genetiska distans (GD) som träffarna har i förhållande till dig själv. På mt-DNA var min närmaste GD 1, vilket kan betyda att det skett en mutation för ca 1000 år sedan. För att komma någon stans på Y-DNA behöver man göra Y 111 eller big Y. Mina träffar har GD 6 eller 7, vilket tyder på vårt gemensamma ligger ca 2000 år bort.

Men hur man skulle tolka/använda all information var inte lätt. Vi hade en kurs med Magnus Bäckmark som skulle visa hur man skulle använda resultaten. Var även och lyssnade på Peter Sjölund i samband med släktforskardagarna i Nyköping och Halmstad.

Senare gjorde Peter Sjölund och Christina Sagersten kurser, som de presenterade på nätet, som behandlade såväl det autosomala DNA:t som Y-DNA och mt-DNA. Väldigt grundläggande och informativa. Men tyvärr lade man ner den verksamheten och bildade sina egna bolag, och ger nu kurser var för sig.

Man fick ju en bättre insikt i hur det hänger ihop, men jag kom inte närmare lösningen på mitt problem.

Men hösten 2018 fick jag ett mail från Family Tree, ”We have found a close match”. Kontaktade personen och polletten föll på plats. Det visade sig att hennes farfars far och min, till dess, okända mormors mor var syskon och barn till en rotesoldat i Kalv (P).

Det sista jag har om henne är att hon gifte sig och fick en son i början av 1880-talet. Familjen fick tillstånd att emigrera till Nordamerika, men om och när har jag inte kunnat forska fram.

Nanne Brödjegård